............................................

Szegő György DLA építész, látványtervező

Az életrajz menüpont Szegő György: Álomtervező Tesz-Vesz albumának (Ráday könyvesház, 2008) tömörített illetve frissített változata
Fotók: Ilovszky Béla (theater.hu) és Szegő György

 
http://szegogyorgy.hu/files/gimgs/th-126_sztönteszt_web.jpg
 

Szegő György ösztönépítészeti tesztje
1981, Bercsényi Galéria

Egy kiállítás rekonstrukciója
1998, Balassi Galéria

Ez az új teszt egy analógián alapul.
Kiindulópontom szerint az alkotta tárgyak közül az építészet tárgya a ház az egyetlen olyan funkcionális objektum, amelynek – az emberhez hasonlóan - arca van. Ha ezt az antropomorf tételt elfogadom, akkor a ház arca ugyanúgy képes manifesztálni az ember ösztöneit, mint a Szondi-teszt fotóin az ösztönbetegek arcképei.
A Szondi-teszt a pszichodiagnosztika egyik legelterjedtebb eljárása, melyet Szondi Lipót az 1938-1940-es években dolgozott ki Budapesten. Az eljárást Szondi ösztöntesztnek vagy genotesztnek, illetve sorsanalitikai módszernek nevezte.
Feltevése szerint a rokonszenvi-ellenszenvi választás jellegzetes a személyiségre, a választásban az ember egész motivációs rendszere részt vesz: "Nézd meg az ember egész motivációs részt vesz: "Nézd meg az ember ösztönös választásait és megtudod: honnan származik, ki ő és milyen sors vár rá." (Szondi 1939)
Az ezen az elvi alapon kialakított genoteszt az egyénenként változó ösztönök és ösztönmechanizmus megállapítására szolgáló kísérlet. A módszer lényege egy egyszerű ösztönös választási reakció. A feladat abból áll, hogy a vizsgált személy 6-8 sorozatból, melynek mindegyike 8-8 fényképet tartalmaz, két-két neki rokonszenves és két-két neki ellenszenves fényképet választ ki. A fényképek súlyos, nyílt ösztön és elmebetegekről készültek. Minden ösztönfaktort 6-6 beteg fényképe képvisel. A teszt végeredményét egy-egy faktorra nézve a rokon és ellenszenves választások együttesen adják meg. A hat választási reakció összesített eredményét az ún. ösztönprofilon ábrázolhatjuk grafikusan. A faktorok kezdőbetűivel jelzett kórforma a hívóképeken ábrázolt egyének megbetegedését jelenti, nem pedig a vizsgálati személyét.

1981-ben a kiállítást Szondi Lipót tanítványa, Mérei Ferenc nyitotta meg. Az ilyenkor szokásos beszéd helyett mind az eredeti Szondi-tesztet, mind az építészeti ösztöntesztet saját válaszaival demonstrálta. Performancában a tudományos összehasonlító módszer sajátosan elegyedett egyéniségéből fakadó bölcs humorával. Mérei Ferenc ösztönprofilja korrelációt mutatott az építészeti teszt eredményeivel.